Miód na wątrobę – miodowa mikstura wspomagająca wątrobę
SKŁADNIKI
Miód na wątrobę:
- szklanka ciepłej, słabej herbaty
- łyżeczka miodu ze spadzi liściastej
- sok z połowy cytryny
Mikstura jest prosta do przyrządzenia 🙂
Przygotuj lekki napar z herbaty, dodaj łyżeczkę miodu ze spadzi liściastej, a następnie sok z połowy cytryny. Możesz dodać już wcześniej wyciśnięty sok z połowy cytryny lub pokroić połówkę cytryny w plastry i włożyć je do szklanki z herbatą i miodem
WAŻNE
nie dodawaj nigdy miodu do gorącej wody lub naparu. Miód możemy dodawać do napoju o maksymalnej temperaturze 45 stopni Celsiusa. Optymalna zaś temperatura oto temperatura panująca w ulu, czyli 35 stopni. Powyżej tej temperatury najważniejsze składniki miodu, czyli enzymy i inhibiny ulegają zniszczeniu.
nie dodawaj nigdy miodu do gorącej wody lub naparu. Miód możemy dodawać do napoju o maksymalnej temperaturze 45 stopni Celsiusa. Optymalna zaś temperatura to temperatura panująca w ulu, czyli 35 stopni. Powyżej tej temperatury najważniejsze składniki miodu, czyli enzymy i inhibiny ulegają zniszczeniu.
To samo dotyczy cytryny. Dodana do wody o temperaturze powyżej 70 stopni Celsiusa straci cenne witaminy.
Miksturę spożywaj dwa razy dziennie – rano i wieczorem. Łagodzi ona dolegliwości wątroby wywołane infekcją wirusową. Warto też po wypiciu położyć się na kilka minut na prawym boku.
Miód na wątrobę naprawdę pomaga 🙂 Szczególnie miód ze spadzi liściastej – w naszej pasiece to miód z lasu olszowego. Ta odmiana miodu występuje stosunkowo rzadko. Łatwo go rozpoznać po zielonkawej barwie, która po skrystalizowaniu staje się ciemniejsza. Jego smak jest łagodny o posmaku żywiczym, lekko cierpkawym. Stosuje się go głównie w leczeniu układu moczowego, chorób dróg żółciowych, wątroby i jelit raz stawów.
CO TO JEST SPADŹ?
Spadź to słodka ciecz (najczęściej w postaci kropel) występującej na liściach i igłach. Wytwarzana jest przez różne owady, np. miodówki, mszyce, a następnie pobierana przez pszczoły i znoszona do ula jak netkar Ze spadzi pszczoły wytwarzają miód spadziowy. Rozróżniamy miód ze spadzi liściastej, iglastej oraz miód nektarowo-spadziowy, czyli mieszany (wytworzony zarówno z nektaru, jak i spadzi)
Więcej przepisów na mikstury znajdziesz w zakładce PRZEPISY Z MIODEM lub na naszym profilu fejsbukowym.
No Comments